Yleinen

Mikä ihmeen Ohjaamo?

avatar

fokka 06.11.2023

Forssan seudun ohjaamotoiminta on siirtynyt Fokka Säätiölle vuoden 2024 alussa. Mutta mikä on Ohjaamo ja mitä palveluita se tarjoaa?

Ohjaamon motto on: ”Jos et tiedä, mistä aloittaa, aloita Ohjaamosta!”

Ja me todella tarkoitamme sitä, koska Ohjaamon tarkoitus on olla se yksi paikka, josta nuori saa apua oikeastaan mihin vain yhdellä yhteydenotolla. Ja toisaalta Ohjaamon voi tulla myös vaikka vain kahville ja juttelemaan, ei tarvitse olla mitään ongelmaa selvitettäväksi. Ohjaamon tilat, toiminta ja ohjaamolaiset ovat nuorten näköisiä: ”Ollaan rentoja, puhutaan suoraan asioista, ei käytetä kapulakieltä ja pidetään hauskaakin, kun on sen aika.”

Ohjaamolle on kerätty monta palvelua samaan paikkaan, jotta nuoren ei tarvitse miettiä, mihin hänen pitäisi olla yhteydessä. Ohjaamo Fokan kautta pääset monelle eri ohjaamolaiselle: palveluohjaajalle, TE-virkailijoille, sosiaaliohjaajille, etsiville nuorisotyöntekijöille, suuhygienistille, mielenterveys- ja päihdehoitajille, yrittäjyysneuvojalle, nuorten työpajavalmentajille, ja muulle ohjaamoverkostolle, joka on laaja ja kasvaa koko ajan.

Ohjaamon kaikki toiminta perustuu monialaiseen yhteistyöhön, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että ammattilaisina pyrimme tiiviillä yhteistyöllä ja parityöskentelyllä huolehtimaan siitä, että nuoren elämää tuetaan kokonaisuutena. Teemme ohjaamolaisina työtä usein yli tehtävärajojen, aina nuoren etu edellä.

Ohjaamo on tarkoitettu kaikille 15-30-vuotiaille nuorille ja sinne on helppo tulla. Tapaamisen saa yleensä sovittua hyvin nopeasti, joskus jopa samalle päivälle, mikä on erittäin tärkeää nuorille itselleen. Ohjaamoon voi tulla myös jonkun kanssa, jos yksin tuleminen on haastavaa.

Älä kuitenkaan jää yksin silloinkaan, jos et pääse käymään Ohjaamossa paikan päällä! Ohjaamo palvelee myös puhelimitse, whatsappilla, tekstiviestillä ja sähköpostilla.

Ja tosiaan, kaikki Ohjaamon palvelut ovat maksuttomia ja luottamuksellisia, eikä mikään asia ole liian pieni tai iso meille yhdessä mietittäväksi, joten otathan rohkeasti yhteyttä!

Muutkin kuin nuoret itse voivat olla yhteydessä Ohjaamoon ja kysyä neuvoa nuoriin liittyvissä asioissa (perhe, ystävät, koulu tai muu taho). Ohjaamolta voidaan olla yhteydessä myös nuoren suuntaan, jos nuori itse haluaa niin. Emme kuitenkaan luovuta nuoren tai tilanteen tietoja eteenpäin ilman nuoren omaa lupaa, edes alun perin yhteyttä ottaneelle taholle.

(Huom! Lakiin perustuen etsivälle nuorisotyölle (Fokka etsivä palvelun linkki tähän?) voi nuoren tiedot ja huolenaiheen ilmoittaa myös ilman, että nuori tietää siitä.)

Jotkut Ohjaamon pidempiaikaista asiakkuutta vaativat palvelut on rajattu vain tietyn kunnan asukkaille (virallista palvelua tuottavat tahot kuntariippuvaisia, kuten hyvinvointialue tai TE-toimisto). Ohjaamoon kannattaa kuitenkin AINA tulla riippumatta siitä, mitä asiasi koskee ja missä kotikuntasi sijaitsee, sillä Ohjaamon ammattilaiset ovat paikalla ohjaamassa sinua eteenpäin joka tapauksessa.

Ohjaamoon saat aina tulla omana itsenäsi, minkä vain asian kanssa.

Nähdään siis Ohjaamossa!